onsdag, juli 18, 2007



När slutade vi tro i Sverige? Kan inte nån berätta när den här övergången från kristendom till nutid ägde rum? Det kan väl inte vara så att allt hänger på att vi är moderna. Vad ersatte vi det med?

Etiketter: , ,

6 Comments:

Blogger tasty said...

mycket bra fråga. jag tänkte något liknande för ett tag sedan. kom inte fram till något vettigt.

jag anar att det har något att göra med att moralisterna tog över så mycket utrymme att de dränkte sig själva. men det känns inte riktigt rätt heller.

vad som har ersatt det hela kan jag inte ens ana. eller jo förresten, indiekulturen verkar fan ersätta det mesta nuförtiden. jag lägger min röst där.

12:08 fm  
Blogger motherfakka said...

Ersättningen kan jag nog delvis hålla med om. FAst jag tänker mer information generellt. Jag är sjukt nyfiken på vad som hände. En dimension försvann.

12:35 fm  
Blogger Anne said...

Jag är inte säker på att människor har slutat tro. De har slutat tro på kristendomen, men väljer att tro på "något". Det något som somliga väljer att kalla gud. Annars tycker jag indiekulturen låter så bra som något.

9:51 fm  
Anonymous Anonym said...

Det är mer accepterat att tro på vetenskapen än på någon religion idag. Vet inte om jag kan kalla det för cynism, eller bättre vetande.

Substitutet är nog vår kändisavgudande, och åtrån att vara någon alla känner till.
-----------------------------------
Det här med Ipnummer är otroligt komplicerat att spåra fram, som vanlig enkel ickehacker-privatperson. Internetleverantörerna lämnar knappt ut dem till polisen i dagsläget. Intergritet och allt möjligt ligger i vägen.

2:59 em  
Blogger Baronessan af Phnom-Stum said...

Dendär lilla demonen som ofta kallas "postmodernism" besatt människan, och vi var föralltid förlorade.

Typ.

6:30 em  
Blogger Elis said...

en av alla bidragande orsaker var debatten som filosofiprof. hedenius satte igång med sin bok "tro och vetande" 1949, den gjorde att rationellt tänkande, eller bilden av rationellt tänkande vann mark gentemot religionen. jag har någon slags känsla av att vår kristendom aldrig har varit särskilt smaskig heller, däremot tror jag individer har kunnat ha ett slags andligt förhållningssätt trots/med hjälp av kyrkans ram. det är nog en massa saker som spelar in, men vi och vår situation är nog rätt unik och det är bra att fantisera kring lösningar om man tycker det är otillfredsställande på något sätt. bye bye!

4:24 em  

Skicka en kommentar

<< Home